Echt of Nep? Interactieve video’s cyberweerbaarheid

VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam

Ook weleens op een link geklikt die niet van jouw bank bleek te zijn? Met name ouderen zijn vaak het slachtoffer van phishing, whatsappfraude, spoofing, helpdeskfraude en datingfraude. Een door IN2Content geproduceerde interactieve serie video’s helpt senioren digitaal weerbaarder te worden.

Uitdaging

De VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam wilde een serie interactieve video's laten ontwikkelen, waarmee verschillende gemeenten via het ouderenwerk, de politie en bibliotheken het gesprek kunnen aangaan met senioren over veilig internetgebruik. Hoe de films interactief gemaakt moesten worden was nog een vraag, maar hiervoor was geen groot budget. Daarnaast moest de bediening van de presentatie eenvoudig en niet plaatsgebonden zijn.

Resultaat

‘Echt of Nep?’ kan gratis gebruikt worden door gemeenten, politie, ouderenwerk en bibliotheken en is inmiddels door meer dan 100 instanties in Nederland en België opgevraagd. Daarnaast heeft het project een finaleplaats bemachtigd bij GemeenteDelers, een landelijke competitie waarin een succesvolle lokale aanpak gedeeld wordt op een landelijk podium.Aanpak

Het maken van de video’s was niet het meest ingewikkelde bij deze opdracht. De makers van IN2Content deden hun research; schreven de verschillende scripts; casten twee passende acteurs en maakten de opnames en montage. De interactiviteit, hoe de verschillende video’s in een door de kijker zelf gekozen volgorde konden worden afgespeeld, was de uitdaging. Het antwoord op die vraag bleek ‘Powerpoint’ te zijn. Door het slim combineren van de mogelijkheden van Powerpoint kunnen de video’s nu interactief worden afgespeeld, kon er aan de presentatie ook tekstuele informatie worden toegevoegd, kan de presentatie overal worden gegeven (geen internet nodig en Powerpoint is op vrijwel elke computer geinstalleerd) en wisten we de kosten laag te houden.

De andere video's uit deze serie

Naast phishing zoomt de complete serie video's ook in op de whatsappfraude, spoofing, helpdeskfraude en datingfraude. De complete presentatie duurt ongeveer een uur. Vooral de keuzes die de kijkers moeten maken levert levendige discussies op.

Meer weten?

Ook eens sparren over jouw idee en hoe we dit kostenefficiënt samen kunnen realiseren? Neem contact op met Erik Bibo voor een plan met begroting op maat.

Klantreview

Met de inhoudelijke input vanuit de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam en de creatieve, technische en enthousiaste input van de mensen van IN2Content is een inhoudelijk sterke interventie ontwikkeld. Een proces met veel overleg, waarbij de kennis en ervaring van IN2Content steeds weer van grote waarde was. De films zijn ingesloten in een interactieve Powerpointpresentatie. Met de bijbehorende handleiding kan deze eenvoudig door diverse organisaties gebruikt worden om bijeenkomsten te organiseren.

Leonora Buis-Meulmeester
Beleidsadviseur VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam