De reis van de schieraal

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

De waterschappen in Nederland proberen het voor vissen zoals de schieraal gemakkelijk te maken om onze polders in en uit te kunnen zwemmen. Want schieralen zijn een belangrijkere graadmeter voor de kwaliteit van ons water. IN2Content produceerde in opdracht van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard een animatie om te laten zien wat het waterschap allemaal doet en om iets meer te vertellen over de schieraal zelf.

Uitdaging

In 2020 zijn er in de Krimpenerwaard een visveilige inlaat bij Krimpen aan den IJssel en een visveilige pomp bij gemaal Krimpenerwaard opgeleverd. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard wilde graag laten zien waarom de vismigratie zo belangrijk is voor de vissen, maar ook voor de polder zelf. Het verhaal moest toegankelijk gemaakt worden voor een brede doelgroep, maar met name voor basisschoolleerlingen.

Resultaat

Niet alleen voor basisschoolleerlingen, maar ook voor een volwassen publiek wordt op vrolijke en visuele wijze het verhaal van de vismigratie en de rol van de polder Krimpenerwaard verteld. Bij zowel pomp als inlaat staat een informatiebord, met onder andere een QR code met een directe link naar de animatie.

Aanpak

Het verhaal van de vismigratie wordt verteld aan de hand van de Aaltje de Schieraal. Aaltje neemt de kijker mee door de polder en naar de Sargassozee, waar de paaigronden van deze aal zich bevinden. Samen met de opdrachtgever is gekozen voor een combinatie van echte beelden en animatie. Met de echte beelden worden de visveilige inlaat, pomp en polder op herkenbare wijze gevisualiseerd. En met behulp van een geanimeerde schieraal komt de kijker op plekken waar de camera normaalgesproken niet kan komen.

Meer animaties voor deze opdrachtgever

Eveneens in opdracht van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Programmabureau Veenweiden Krimpenerwaard produceerden we onderstaande animaties. Met name de twee animatie, waar ook weer gebruik is gemaakt van een combinatie van video en animatie levert een bijzonder opvallend eindresultaat op.

Meer weten?

Ons goed documenteren is essentieel voor het maken van een custom made animatie. Daarom weten we nu alles over visvriendelijke inlaten, pompen en schieralen. Meer weten over het maken van animaties? Neem dan contact op met Erik Bibo.

Klantreview

Met IN2Content is het fijn schaken. We wilden een korte film vanuit de beleving van een aal met animatie en filmbeelden om kinderen te infomeren over het belang van visvriendelijke waterwerken. IN2Content pakte dit super op: bedachten het figuurtje Aaltje, verdiepten zich in vismigratie en schreven een leerzaam, speels en geestig script. Precies wat ik in gedachten had. De reis van Aaltje is een erg leuk filmpje geworden. Zeer geschikt voor de doelgroep en ook erg leuk voor de ouders.

Annefieke Pagnillo
Senior Communicatieadviseur